CHP’li Torun: Kapatılan belde ve köylere sağlanan avantajların genişletilmesini istedik
CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, ‘Büyükşehir Kanunu’ ile mahalle statüsü verilen ve çeşitli vergilerden muaf tutulan yerleşim yerlerine tanınan avantajın 2023’te sona erdiğini söyledi. Kalkınma Partisi de bu konuda kanun teklifi hazırladı. . Teklifi inceleyeceğiz, eksiklikler varsa gerekli katkıyı samimiyetle yapacağız.
CHP’li Seyit Torun parti merkezinde basın toplantısı düzenledi. Hükümetin CHP’li belediyelerin hizmet vermesini engellediğini öne süren Torun, “Çuval, kanun hükmünde kararname ve genelgelerle belediyelerin yetkilerini alıp merkezi yönetime devrediyorlar. Belediyelerin sahip olduğu devlet kaynaklarını dağıtırken partizanlık yapıyorlar. Şu anda devlet desteğinin yüzde 90’dan fazlası sadece Cumhur İttifakı’na bağlı belediyelere veriliyor.Bütün bunlarla belediyelerimizi durduramayınca üçüncü aşamaya geçiyorlar. Hukuksuz soruşturma ve davalarla belediye başkanlarımızı yıldırmaya çalışıyorlar” dedi.
İçişleri Bakanlığı’nda CHP’li belediyeler için bir birim kurulduğunu belirten Torun, “‘CHP’li belediyelere gidin suç bulun, bulamazsanız uydurun’ diyorlar. Herkes bilsin. Şu anda belediyelerimize yönelik sürdürülen siyasetin adı siyasi, terördür.Koca İçişleri Bakanlığını fotoroman bakanın elinde oyuncak yaptılar.Devletin prestijini, itibarını lekelediler. adaleti utanç salonlarına teslim etmesi gereken mahkemeler… FETÖ taktikleriyle belediyelerimizi tuzağa düşüren Süleyman Soylu, “FETÖ’nün yazısını okumadık” diyen Süleyman Soylu, “Makale okumayı bırak, gidene anlatıyoruz” dedi. FETÖ’nün eğitimiyle. Kurduğunuz her tuzak bu milletin vicdanında bozulmuştur, gelecekte de bozulacaktır. O koltuklarda oturduğun için seni alkışlayanlara aldanma. İlk seçimden sonra tek bir kişi yanınızda olup sizi karşılamayacak” dedi. Bunun dışında devlet katkısı yok.Kamu bankaları kredi bile vermiyor.Belediyelerimiz büyük projelerine dış kredi bulduğunda devlet onay vermiyor.Bugün itibariyle 4’ümüzün 13 büyük projesinin finansmanı devam ediyor. Büyükşehir belediyeleri hükümetten tek imza bekliyor.Bu projelerin toplam tutarı 37 milyar 635 milyon lirayı geçti.Yani şu anda belediyelerimizin 37 milyar 635 milyon liralık kredi sözleşmeleri hükümet tarafından onaylanamıyor. Bu projelerin ortasında Adana’da hafif raylı sistem projesi var Muğla’da yenilenebilir enerji ve içme suyu projesi var Buca Narlıdere Çiğli raylı sistem var İzmir’deki sistemler. İstanbul’da Beylikdüzü-TÜYAP metrosu ve Eyüp Bayrampaşa tramvay sınırı gibi 7 büyük proje var” dedi. Ancak kanunda tanınan süre 2023 prestijiyle dolmuştur.Avantajların kalıcı olması için kırsal mahalle düzenlemeleri yapılmış ve belediyeler yetkilendirilmiştir.Ancak görüyoruz ki birçok yerleşim yeri belediyelere devredilememiştir. uygulamadaki mülahazalar nedeniyle kırsal mahalle statüsündedir.Ocak ayının prestijiyle birlikte vatandaşlarımız ağır bir vergi yükü ve artan su fiyatları ile karşı karşıya kalmıştır.Bu nedenle bu konuyu siyaset kurumunun çözmesi gereken değerli bir sorun olarak görmekteyiz.Bu nedenle dün bir kanun teklifi hazırladık ve kapatılan belde ve köylere tanınan avantajların uzatılmasını talep ettik.Bugün öğrendiğimiz kadarıyla Adalet ve Kalkınma Partisi h gibi bu konuda da bir yasa teklifi hazırladı. Önerdiğimiz bu adımı biz de olumlu buluyoruz. Teklifi inceleyeceğiz, eksikler varsa gereken katkıyı samimiyetle yapacağız.” büyükşehir belediye başkanları muhterem genel başkanımızı zaman zaman bizzat veya toplu olarak ziyaret etmektedirler. onlar yapar. Yaptıkları hizmetleri anlatıyorlar ve sorunlarını aktarıyorlar. Sayın genel başkanımız da bu konudaki görüş ve talimatlarını kendilerine iletmektedir. Bunlar ara sıra yapılan ziyaretlerdir” dedi.